Instructie

Karin geeft al vele jaren dressuur- en westerninstructie waarvoor zij in 2011 haar Helicon Deurne instructeursdiploma heeft behaald.

Ik heb drie dressuurpaarden in verschillende stadia van opleiding. Met twee daarvan start ik dit jaar Z. Vorig jaar heb ik mijn diploma School Trainer en Instructor gehaald bij de Neo Classical School in the Art of Horsemanship (www.ncsah.nl) . Bij dit examen wordt een Kür op muziek op Z2 niveau gevraagd en moet je lesgeven aan een onbekende combinatie op Z2 niveau. De opleiding is opgezet vanuit een revalidatie achtergrond en omvat veel biomechanica en bewegingsleer. Hierdoor leer je de (on)mogelijkheden van het paardenlichaam kennen en kan je op basis van je kennis van spierketens je paard gericht gaan trainen op het ontwikkelen van de juiste spieren.

Het beeld wat ik voor ogen heb, laat zich het best omschrijven als ‘het fijne rijden’. Mijn paard en ik, beide met plezier aan het werk, ontspannen werken aan mooiere bewegingen en een mooier paard!

Instructie

  

Ik wil je graag ondersteunen in jouw doel om een fijnere relatie met je paard op te bouwen en zo samen je gestelde doel te bereiken. Ik streef ernaar, het paard tot een partner te maken die samen met jou tot prestatie wil komen. De hoofdvraag is steeds, wat kan ik voor het paard doen, zodat hij het gevraagde begrijpt en fysiek in staat is om het uit te voeren. Indien gewenst kunnen we een trainingsplan opstellen waarbij we ook alle onderdelen van het management rondom het paard in ogenschouw nemen.

Mijn lessen richten zich behalve op het rijden ook op effectief longeren, zitlessen en werken aan de hand. Bij de rijlessen zal ik geregeld teruggrijpen naar de basis, het fundament van je rijkunst.

Longeren

Longeren is zoveel meer dan het paard wat beweging geven. Goed longeren is een kunst waarbij lichaamstaal en positie een grote rol spelen. Daarnaast stelt het je in staat het paard en zijn bewegingen goed te bekijken en te analyseren. En kun je door correct bijzetten het paard onbelast maar gericht trainen.

Werken aan de Hand

Werk aan de hand is na longeren, ook een geweldige ondersteuning voor je rijden. Je kunt je paard op deze manier gymnastiseren en scholen in alle laterale gangen: schouderbinnenwaarts, renvers, travers en appuyementen, in stap, draf en uiteindelijk zelfs de galop. Daarnaast kan je de onderrug en bekken van je paard in een vroeg stadium van zijn opleiding al gaan mobiliseren door het aanleren van piaffe aan de hand.

 

Revalidatie

De NCSAH is voortgekomen uit Revalidatiecentrum Equiscio. Als paarden een blessure oplopen (pezen, problemen met de wervelkolom, SI) is het zaak om ze, zodra de acute fase voorbij is, zo snel mogelijk weer onbelast aan de gang te krijgen. Door werk aan de hand, in combinatie met management zaken als juist bekappen, de juiste voeding, het juiste zadel, en allerbelangrijkst, de juiste gyropractische behandelingen, kan het paard snel opknappen en er beter uitkomen als voor de blessure. Het is van belang dat bij een blessure het juiste team om het paard wordt verzameld. Blessures ontstaan vaak met een rede en het is zaak om niet op oude voet door te gaan, want ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je had’!
In geval van revalidatie kan ik het werk aan de hand stuk opnemen, ik werk daarbij samen met gyropractor en dierenarts Amber Koppen en het Sport Horse Medical Diagnostic Centre van dr. Erik Bergman